Traditionell svensk mat

Svenska maträtter

Sverige kanske inte i första hand är känt för sin mat, men några traditionella maträtter och annan mat kommer härifrån iaf.

Vad sägs om den här listan.

Sill
Den inlagda sillen är nog en sån där maträtt som man antingen gillar eller hatar.
Och den finns i en massa olika varianter, tex brännvinssill, senapssill eller löksill med flera.
Sillen äter vi svenskar till nästan alla högtider som tex jul, midsommar och påsk.
Inlagd sill och potatis på en tallrik
Köttbullar med potatis, gräddsås och lingon
Köttbullar kanske är den svenska maträtt som är mest känd utomlands. Den skall givetvis ätas med potatis, gräddsås och lingonsylt, men många varianter finns.
För dom mindre så brukar makaroner och ketchup vara populära tillbehör istället.
Köttbullar och mos
Smörgåstårta
Smörgåstårtan går hem hos dom flesta och man kan variera pålägget efter behag. Populärt på olika typer av festligheter eller högtider.
Smörgåstårta
Falukorv
Verkligen en klassiker som ofta är en favorit hos barnen. Går att tillaga på många olika sätt, tex stekas eller i ugn tillsammans med senap, ost och tomater.
Vanligast tillbehören är kanske stuvade makaroner och ketchup, men det funkar minst lika bra med kokt eller stekt potatis.
Stekt falukorv
Ärtsoppa
Torsdagar, då är det ärtsoppa som gäller. Det känner troligen nästan varenda svensk till. Att man just äter ärtsoppa på torsdagar kommer från militären då man åt detta just på torsdagar.
Tillverkas på gula ärtor och klassiska tillbehör är bacon eller fläsk.
Till ärtsoppan äter man även pannkakor såklart.
Ärtsoppa i skål
Toast skagen
Klassisk svensk maträtt eller förrätt under den varmare delen av året.
Finns i ett par olika varianter, men basen är majonnäs, gräddfil samt räkor.
Klassisk toast skagen
Surströmming
Inget för den känslige. Stinkande fisk på plåtburk låter kanske inte som nån höjdare, men många gillar trots allt denna typ av mat.
Dom flesta äter den på mjukt tunnbröd, men det går även bra utan.
Vanliga tillbehör är smör, kokt potatis, västerbottenost, gräddfil, tomater samt hackad rödlök eller gräslök.
Surströmmingsburk


Efterrätter och godsaker från Sverige

Förutom rena maträtter så finns det ju annat man kan äta, tex efterrätt eller en och annan bakelse.

Några klassiker har vi i Sverige, här kommer några exempel.

Kanelbullar
Kanelbullen, en äkta svensk klassiker. Smakar bäst tillsammans med ett glas mjölk.
Kanenbullens dag firas den 4:e oktober.
Kanelbullar. Kanelbullens dag 4:e oktober.
Dammsugare
Dammsugaren, supergod gobit som man riskerar att ta alldeles för många av.
Finns nuförtiden i lite olika varianter, till jul brukar man tex göra en variant som smakar pepparkaka, smarrigt!
Dammsugare
Lussebullar
Smarriga saffransdoftande bullar som brukar bakas och ätas till jul. Originalet innehåller russin, men andra varianter finns såklart.
Lussekatter eller lussebullar
Kladdkaka
Finns i en massa olika varianter. Med och utan choklad, färdiga mixar eller med dadlar som basvara. Gemensamt är att dom alla är ruskigt goda!
Kladdkaka till fika
Semla
Man önskar ibland att säsongen för semla skulle sträcka sig över hela året, men det är en tjusning att veta att dom normalt sett bara finns att köpa inom en viss period på året.
Dock har den biten ändrats mer och mer på senare år och numera kan man få tag på semlor året om.
Även dessa finns nuförtiden i en mängd olika varianter även om originalet innehåller grädde och mandelmassa.
Semla och kaffe

 



Källor

  • https://www.swedishnomad.com/sv/svensk-mat/